Следвайте Гласове в През периода януари-октомври 2022 г. страните от ЕС

...
Следвайте Гласове в През периода януари-октомври 2022 г. страните от ЕС
Коментари Харесай

Страните от ЕС са увеличили вноса на руски втечнен природен газ до рекордни нива

Следвайте " Гласове " в 
През интервала януари-октомври 2022 година страните от Европейски Съюз са нараснали вноса на съветски полутечен природен газ (LNG) с 42% в съпоставяне със същия интервал на предходната година до 17,8 милиарда м3. Това заяви Financial Times, като се базира на свои калкулации.

Делът на съветския полутечен природен газ в европейския офшорен импорт е 16% като в същото време руската суровина на европейския пазар се свива с 4 процентни пункта на фона на общия растеж на размера на вноса на полутечен природен газ. По данни на Refinitiv американският полутечен природен газ съставлява 42% от европейския импорт на полутечен природен газ, Русия е вторият по величина снабдител на полутечен природен газ за Европа, а Катар - третият с дял от 13,7%.
Почти целият съветски полутечен природен газ, доставен в Европейски Съюз, е предопределен за Франция, Белгия, Испания и Нидерландия. По-голямата част от съветския полутечен природен газ се доставя в Европа от завода за полутечен природен газ в Ямал, където NOVATEK държи контролния пакет акции, а други дялове се държат от френската TotalEnergies, китайската CNPC и китайския фонд " Път на коприната ".
Освен това газовите танкери от завода за полутечен природен газ KSPG Portovaya, пуснат от " Газпром " през септември 2022 година, към този момент няколко пъти са доставяли в Гърция.

По данни на Refinitiv сред януари и октомври 2022 година Европейски Съюз е внесъл рекордните 111 милиарда куб. м полутечен природен газ, което е с съвсем 70% повече по отношение на същия интервал на предходната година.
Междувременно РБК по-рано писа, базирайки се на данни на Kpler, че доставките на полутечен природен газ за Европейски Съюз през първите 10 месеца на 2022 година са се нараснали с 64% до 105 милиарда м3.
Европейски Съюз се трансформира в най-големия вносител на полутечен природен газ в света, изпреварвайки Китай, който е закупил 69,9 милиарда куб. м полутечен природен газ през първите 10 месеца на 2022 година спрямо 87,5 милиарда куб. м през същия интервал на 2021 година
По данни на Росстат производството на полутечен природен газ в Русия за първите 10 месеца на 2022 година се е нараснало с 10,6% до 26,9 млн. т (в съпоставяне с 37,1 милиарда м3 в обикновено състояние). Това значи, че 48% от съветското произвеждане на полутечен природен газ е доставено в Европа през първите 10 месеца на 2022 година
Въпреки мощния растеж на съветския импорт на полутечен природен газ, размерът му е единствено дребна част от 62,1 милиарда м3 газ, постъпил по тръбопроводи през този интервал.
FT стига до заключението, че с увеличението на вноса на съветски полутечен природен газ Европа става уязвима от превръщането на силата в оръжие. Изданието се базира на мнението на откривателя А.-К. Корбо от Центъра за световна енергийна политика към Колумбийския университет, който допуска, че Русия може да пренасочи товари към страни с дефицит на полутечен природен газ като Бангладеш и Пакистан на ниски цени, с цел да реализира политически изгоди и да окаже напън върху Европа, която ще бъде принудена да купува полутечен природен газ на още по-скъп спот пазар.
В същото време Европейски Съюз обезпечава доставките на полутечен природен газ за себе си и заедн ос това прехваща доставките, предопределени за разрастващите се страни, които не могат да се конкурират ценово с Европа. " Газпром " счита, че забележителното повишаване на търсенето на полутечен природен газ в Европа е дестабилизирало пазара и е довело до повишение на цените.
Някои снабдители нарушиха договорите и пренасочиха танкери с полутечен природен газ към европейски страни, което провокира рецесии в няколко страни от Азиатско-тихоокеанския район. По-специално, индийските управляващи бяха принудени да разпределят газа за торове и други промишлени консуматори.
След началото на специфичната интервенция на Русия в Украйна Европейски Съюз усили напъните си да размени съветския тръбопроводен газ с газ от други снабдители, най-много с полутечен природен газ.
Рязкото увеличение на доставките на полутечен природен газ за Европа беше провокирано и от прекъсването на газопровода " Северен поток 1 ", съветските контрасанкции, които затвориха достъпа на " Газпром " до газопровода " Ямал-Европа ", и ограничението на украинския пренос до единствено една газоизмервателна станция (ГИС). През 2021 година " Газпром " е изнесъл155 милиарда куб. м газ за Европа (включително Турция).
Международната организация по енергетика (МАЕ) счита, че вносът на газ от Русия по тръбопроводи в Европейски Съюз ще намалее до 60 милиарда куб. м през 2022 година

Източник: 
 
 
 
 
28 Ное 2022108028 Ное 202267927 Ное 202263826 Ное 2022320825 Ное 202220225 Ное 2022567КоментариСтраните от Европейски Съюз евентуално пробват да уморят Путин от смях29 Ное 2022 13:47ч.
Горкия той, несъмнено доста страда:D
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Орта лапат, нашта путка зяпа29 Ное 2022 14:38ч.
Само ние сме преебаните!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Ное 2022100619 Ное 202290729 Ное 2022724 Sep 20223047
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР